Hoe gaat het zwemmen?
Bij KinderZomerSpelen zwemmen wij iedere week op 2 ochtenden, de dinsdag en de donderdag. Hier doen wij spelletjes met de kinderen en mogen zij ook vrij zwemmen. In de tweede week is er zelfs een competitie tussen de begeleiders! De kinderen beginnen de ochtend met estafettes, en de begeleiders sluiten af met een boel gejuich van de kinderen! Die vinden het vaak nog spannender dan de begeleiders 😉
Dan is de vraag; Hoe gaat het zwemmen eigenlijk?
Deze vraag beantwoorden wij hier op deze pagina, met een uitleg en een video (onderaan de pagina!).
Het zwemmen wordt opgedeeld in 2 baden. Het diepe bad en het ondiepe bad. Welk zwemdiploma heb je? Dat is het eerste wat gevraagd wordt als je ‘s ochtends naar binnenkomt, na de kassa, voor je de zaal in gaat. Hier bepalen wij of je een nummer op je hand krijgt (dan heb je een diploma) of een NZ (van Niet Zwemmen, als je geen diploma hebt).
Met zwemdiploma:
Mag je al je spullen in de kleedkamer leggen, op je handdoek na, deze neem je mee de zaal in. Vervolgens kijk je op je hand en loop je naar de blaadjes die op de grond liggen, hier staat dan duidelijk jouw nummer op en zo weet je precies waar je mag zitten en in welke groep je zit. Dan is het even wachten tot het tijd is en er meer kinderen in de groepen zitten. Als het dan zover is, ga je samen met een groepsbegeleider naar het zwembad toe. Deze begeleider blijft de hele ochtend bij hetzelfde groepje in het zwembad. Samen staan jullie op en de begeleider telt nog voor een laatste keer hoeveel kinderen hij of zij in het groepje heeft zitten. Vanuit daar lopen ze naar het zwembad, maar wordt er onderweg nog bij elke hoek geteld of er nog steeds hetzelfde aantal kinderen in zijn of haar groepje zit. Het groepje komt dan aan bij Danny Post, deze checkt alle nummers op de handen en telt nog eens het aantal kinderen voor ze naar de kleedkamers van het zwembad mogen. Samen met je begeleider leg je je handdoek neer in de kleedkamer en ga je nog even snel onder de douche. Dan komt het belangrijkste! Je moet iedere zwemochtend namelijk voorzwemmen, dat wil zeggen dat je in het ondiepe bad moet laten zien of jij ook echt kan zwemmen. Dit wordt bepaald door de coördinator sport en een zweminstructeur. Als dan blijkt dat je kan zwemmen ga je samen met je groepje door naar het zwembad en wacht je op verdere instructies. Kun je toch niet zo goed zwemmen, dan wordt je nummer veranderd in NZ en mag je later aansluiten bij het ondiepe bad. Als dan alle groepjes langs zijn geweest om voor te zwemmen, kan het zwemfestijn beginnen!
Zonder zwemdiploma:
Mag je al je spullen in de kleedkamer leggen, op je handdoek na, deze neem je mee de zaal in. Vervolgens zie je op je hand NZ staan, hiermee mag je bij de andere kinderen gaan zitten die dit ook op hun hand hebben staan. Dat is vaak in de zaal, als je binnenkomt meteen rechts. Daar vind je coördinator creatief plus begeleiders, die kunnen je daar nog bij helpen. Daar is het wachten tot alle kinderen met diploma langs zijn geweest voor jullie met zijn alle samen vertrekken. Als dat zover is loop je met zijn alle richting de kleedkamers van het zwembad. Ook hier wordt goed op iedere hoek geteld hoeveel kinderen er zijn, gecheckt door Danny Post of alle handen kloppen en of alle kinderen er zijn. Samen met je begeleider loop je richting het zwembad, waar jullie dan allemaal de handdoeken neerleggen. Dan komt het belangrijkste! Je moet iedere zwemochtend namelijk voorzwemmen, dat wil zeggen dat je in het ondiepe deel van het ondiepe bad moet laten zien hoe jij zwemt. Dit wordt bepaald door de coördinator creatief en een zweminstructeur. Als je dan al wat beter kan zwemmen mag je in het diepe deel van het ondiepe zwembad komen en anders blijf je in het ondiepe deel. Als alle kinderen zijn geweest dan kan het echte zwemmen beginnen! In het ondiepe is het veelal vrij zwemmen, maar wordt er wel gebruik gemaakt van zwemspeelgoed en worden er ook spelletjes aangeboden.
Dan nog belangrijk om te weten:
Tijdens het zwemmen staan er begeleiders aan de kant, die houden alles goed in de gaten en als nodig is staan die dus paraat om het water in te springen. Per groepje is een begeleider aanwezig en is er vaak nog een spelleider die bij het spel de controle heeft. Dan loopt er ook nog een coördinator rond, bij het diepe band soms zelfs twee. In het ondiepe bad geldt bijna hetzelfde. Hier staan begeleiders aan de kant, maar zwemmen er ook begeleiders in het water tussen de kinderen. Zo houden wij het complete overzicht, om alles goed in de gaten te houden en er zo niks mis kan gaan.
Wat neem je in ieder geval mee:
– zwemkleding
– handdoek
– droge kleding
Toch niet helemaal duidelijk genoeg?
Dan hebben wij ook nog een video met uitleg. Check die hier onder aan de pagina!
Voor vragen zijn wij te bereiken via:
info@kinderzomerspelen.nl
Kinderzomerspelen Diemen
KinderZomerSpelen
Zo gaat het zwemmen bij KinderZomerSpelen Diemen